arrow_back

Over Constellations for Futures

text_fields 02.12-04.12.21

Camille & Ulysse - Beelden

slideshow Deel 1 - 02.12.21, 19:00-21:00

Camille & Ulysse

camera_alt Deel 1 - 02.12.21, 19:00-21:00

Narratives about Earth

slideshow Deel 2 - 03.12.21, 19:00-21:30

Narratives about Earth - Afbeeldingen

camera_alt Deel 2 - 03.12.21, 19:00-21:30

Caring is/in the future

slideshow Deel 3 - 04.12.21, 14:00-18:00

Caring is/in the future - Afbeeldingen

camera_alt Deel 3 - 04.12.21, 14:00-18:00

SENSING SATELLITE by Fallon Mayanja

slideshow Day 3, 04.12.21, Part 3

Selected films

camera_alt 04.12-10.12.21

Constellations for Futures

02.12 - 04.12.21

Stories on Ecology, Kinship and Sciences

Met de medewerking van Chanelle Adams, Ursula Biemann, Jennifer Gabrys, Mira Hirtz, Katharina Hoppe, Fallon Mayanja, Ben Rivers, Adam Searle & Jonathon Turnbull, Swoosh Lieu en Diana Toucedo.

De evenementen hebben plaats in La Loge (Brussel, met reservatie en ticket) en zijn te volgen via livestream (vrij zonder reservatie).

Goethe-Institut Brussel en La Loge brengen Constellations for Futures, een driedaags omvattend programma met lezingen, filmvertoningen en artistieke performances rond ecologie, gemeenschappen en wetenschappen.

Het multidisciplinaire programma, dat wetenschap en fictie, ware en speculatieve feiten met elkaar verweeft, bestudeert de betekenis en de lessen van de huidige crisissen om de ongelijkheden te onderzoeken en anders na te denken over de relaties tussen mensen en niet-mensen. De dialoog tussen de gastonderzoekers en -kunstenaars zal de levensvatbaarheid van (wetenschappelijke en technologische) experimenten in vraag stellen evenals hun impact op de omgeving, die getekend is door momenten van overheersing en verschillende economische en sociale realiteiten. De kracht van de denkbeelden ontstaan dankzij de voorstellingen zal nieuwe constellaties creëren, ruimtes voor het luisteren naar en delen van gedachten uit het heden, ten bate van nieuwe verwantschappen, allianties en gemeenschappen.

Constellations for Futures werd bedacht in het verlengde van een algemene reflectie over de impact van de pandemie en van een reeks evenementen ontwikkeld door La Loge en het Goethe-Institut in de loop van 2021. In La Loge legde A Common Breath (10.03–03.04) verbanden tussen ecologische vraagstukken en de uitdagingen van het onthiërarchiseren, terwijl Reclaiming Places (01.05–03.07) zich toespitste op de ruimtes die we bewonen en op de rechten van inheemse volkeren. Deze samenkomsten, die kunst en theoretische beschouwingen met elkaar vermengden, pleitten voor niet-hiërarchische verhoudingen en een collectief bewustzijn om na te denken over alternatieve manieren van samenleven en handelen. Met het project Lockdown Lessons vertrekt het Goethe-Institut van de stelling dat we de pandemie nog volop aan het beleven zijn. De wetenschappers spelen een rol door de veranderingen te verklaren en door de aanzet te geven voor nieuwe bespiegelingen. Het project wil in dialoog met de wetenschappen en op een coöperatieve manier lessen trekken uit deze periode, de maatschappelijke uitdagingen identificeren en ideeën ontwikkelen voor de toekomst.

Het Goethe-Institut en La Loge willen samen de uitdagingen van deze tijden van ecologische en sociale crisis blijven in vraag stellen en bestuderen.

PROGRAMMA

CAMILLE & ULYSSE
02.12.21

Vertoning van de nieuwe film van Diana Toucedo, Camille & Ulysse, 2021
Gevolgd door een gesprek tussen regisseur Diana Toucedo (online) en onderzoeker Katharina Hoppe

NARRATIVES ABOUT EARTH
03.12.21

Vertoning van de films van Ben Rivers, Urth, en Ursula Biemann, Twenty One Percent
Gesprek tussen Jennifer Gabrys , Adam Searle en Jonathon Turnbull (

CARING IS/IN THE FUTURE
04.12.21

Vertoning van de film van Swoosh Lieu, voorstelling door Chanelle Adams en performances door Mira Hirtz en Fallon Mayanja

PRAKTISCHE INFORMATIE

Toegangsprijs
Tarief: 3 euro
Toegang na reservatie via de website van La Loge.
Verplicht voorleggen van het CST

For more information: info@la-loge.be

Bar
Elke dag is er op de tweede verdieping van La Loge een ruimte toegankelijk voor het nuttigen van drank en snacks en om de gesprekken verder te zetten.

Dit programma is ontwikkeld in samenwerking met het Goethe-Institut Brussel.

Goethe-Institut Brussels
Rue Belliard / Belliardstraat 58
1000 Brussels

Lockdown Lessons

Het Goethe-Institut is de wereldwijd actieve culturele instelling van de Duitse Bondsrepubliek. Met zijn Brusselse afdeling wil het Goethe-Institut politiek-strategisch bijdragen aan een sterker Europees integratieproces en een bredere kennis van de Europese culturele diversiteit. De culturele, informatieve en educatieve programma’s van het Goethe-Institut in België bevorderen de culturele uitwisseling en participatie, en de belangstelling voor de Duitse taal.