arrow_back

I used to build my feelings, now I watch them leave

07.02–24.03.18

Een selectie werken van Andreas Angelidakis

Het werk van Andreas Angelidakis, gebaseerd op twee belangrijke inspiratiebronnen – Athene en het internet – gaat over ‘antiquiteiten’ en ‘ruïnes’, of ze nu oud of modern zijn, echt of virtueel. Zijn animatievideo’s en objecten in 3D-print zijn meestal gebaseerd op bestaande gebouwen en digitale artefacten die er vaak uitzien als wegwerpartikelen of gedateerde objecten, maar die werken als allegorieën voor architecturale en historische condities. In films als Vessel, Domesticated Mountain, en TROLL or the Voluntary Ruin geeft Angelidakis gebouwen een stem en behandelt ze alsof ze antropomorfe wezens zijn, gedreven door hun eigen intieme verlangens.

Hoewel vormen van financiële, technologische, sociale of seksuele onderdrukking en de structurele schok van de crisis deze gebouwen tot zwijgende en obsolete dingen hebben gemaakt, presenteert Angelidakis ze als ruïnes, natuurfenomenen of spoken – half gebouw, half iets anders. Verre van inert te zijn, hebben deze ‘levende’ gebouwen zich geëmancipeerd bij hun overgang naar een staat van tijdloosheid. Uiteindelijk zullen ze de valse cultus van ‘vooruitgang’ en ‘toekomst’ overwinnen.

Angelidakis is minder geïnteresseerd in architectuur als de materialisatie van een ontwerp tot een vaste, gebouwde realiteit, als wel in architectuur als een immaterieel idee dat rondzweeften zich doorheen de verschillende vectoren van een evoluerende samenleving transformeert, en continu de a ecties en gevoelens van een organisch lichaam produceert. In La Loge vermengt zich een persoonlijke voice-over met de sfeervolle soundscapes, waardoor een speci ek perspectief – een ‘situatie’ – ontstaat om naar naar de geselecteerde films en bibelots te kijken.

Samengesteld door Anne-Claire Schmitz

Tentoonstellingstekst