arrow_back

Over het programma

attach_file 25.11.20-09.12.20

Deel 1: My Beloved Bucharest

videocam 25.11.20, 19:00

Deel 2: WTC, A Love Story

videocam 03.12.20, 19:00

In Between Utopia and Failure

25.11-09.12.20

Online programma met Herman Asselberghs, Lietje Bauwens & Wouter De Raeve, Jef Cornelis, Vlad Ionescu, Ludovic Lamant, Gery Leloutre, Maria Tarantino, Ovidiu Ţichindeleanu, Emma van der Put, Mona Vǎtǎmanu & Florin Tudor.

De tentoonstelling Omnia Communia Deserta van Mona Vǎtǎmanu & Florin Tudor biedt een reflectie op architectuur in relatie tot ideologie, politiek en openbare ruimte. In het verlengde van deze problematiek wil het publieke programma In Between Utopia and Failure de vraagstukken die in de tentoonstelling aan bod komen, belichten vanuit de lokale, Brusselse context. Tijdens een reeks online-evenementen, met onder meer filmvertoningen en lezingen, zal worden ingegaan op de sociaal-politieke situatie van de Belgische hoofdstad: van de verhouding tot haar verleden en de sterke naoorlogse stadsontwikkeling tot haar inherent politieke en internationale karakter.

Het moderniseringsproces van Brussel in de jaren 1960 vertoont, net zoals de achterliggende ideologische agenda, overeenkomsten met wat in het volgende decennium, in de jaren 1970, plaatsvond in Roemenië. Gedreven door een soortgelijke opvatting overvooruitgang intensifieerde Ceaușescu zijn megalomane programma van systematisering en andere projecten rond verregaande stadsontwikkeling. Hoewel de ideologische motor van de transformatie van Brussel en Boekarest tegengesteld lijken, is de dramatische impact op beide steden vergelijkbaar. Wat erven wij van de ruïnes van deze utopieën? Hoe kunnen we de kloof tussen de grootsheid van hun oorsprong en hun val begrijpen? Hoe moeten we ons vandaag in deze omgeving gedragen? Welke vooruitgang is er nog mogelijk? Het programma wil aan de hand van vier hoofdstukken het concept van moderniteit op een ontzuilde en globale manier heroverwegen en bespreken, waarbij artistieke, filosofische en sociaal-politieke voorstellen fungeren als kader.

In Between Utopia and Failure is samengesteld door La Loge in samenwerking met ARGOS, centrum voor audiovisuele kunsten, Brussel, en met de steun van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC).

Download