arrow_back

Over In the Womb of the Glass Ship

attach_file 08.09-04.12.22

Through the eyes of the artists

slideshow 08.09-04.12.22

Thomas Tilly

camera_alt 08.09-04.12.22

The Music of Living Landscapes

attach_file Radio transcript

Concert: Thomas Tilly

notifications 10.11.22, 20:00

On air Radio Panik

volume_up 16.11, 12:00

In the Womb of the Glass Ship door Mathieu Kleyebe Abonnenc

08.09-04.12.22

Mathieu Kleyebe Abonnenc creëert met verschillende media, objecten en onderzoeksmethoden om zo veronachtzaamde domeinen en de problemen van de (post)koloniale geschiedenis te onderzoeken. Het vergeten, de exploitatie en de gewelddadigheid van die verhalen liggen aan de basis van projecten die een kruising zijn van getuigenissen, officiële feiten en fictie. In the Womb of the Glass Ship werd bedacht in het verlengde van zijn recente werken rond de Guyaanse auteur Wilson Harris (Guyana, 1921-2018) en van een reeks tentoonstellingen in Frankrijk en Duitsland. Het wordt in La Loge voorgesteld als een subjectieve en zintuiglijke ontmoeting met de identiteiten, herinneringen en talen van de verschillende Guyana’s.

De tekst The Music of Living Landscapes [De muziek van levende landschappen] van Wilson Harris ligt aan de basis van de nieuwe geluidsinstallatie die in de tempel wordt voorgesteld. In de geest van het magisch realisme van de auteur genereren de klanken en beelden die gemaakt zijn in samenwerking met Thomas Tilly het gehallucineerde visioen van een omgeving in volle metamorfose. De radio-opname van The Music of Living Landscapes werd in 1996 door BBC Radio 4 uitgezonden en vertaalt de ervaring van Harris met het landschap toen hij als hydrograaf metingen deed in Guyana. De tekst van de auteur vervlecht creatieve, intieme en filosofische reflecties.

De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door het Centre d'Art Contemporain d'Ivry, Le Crédac (FR), waar zij volgend jaar heen zal reizen.