arrow_back
arrow_forward_ios
arrow_back_ios

Arpentage met with Milady Renoir

La Battue, L'Etat, la police et les étrangers door Louis Witter

‘Arpentage’ is een methode om samen te lezen. Ze is afkomstig uit de arbeiderscultuur (werkliedenkring in Frankrijk, maar ze werd ook in de ex-USSR en Italië gebruikt) en werd dan opnieuw toegepast door de mentale coaches tijdens de Tweede Wereldoorlog, door leden van het verzet (rond Dumazedier), en vanaf de jaren 1950 breder verspreid in Frankrijk door Peuple et Culture, een beweging voor volksontwikkeling. Het principe is eenvoudig, het boek wordt in evenveel stukken gedeeld/gescheurd als er lezers of lezeressen zijn. Iedereen leest zijn of haar eigen deel aan de hand van vragen waarover samen is beslist, om zo een bewuste lezing tot stand te brengen. Nadien komen ze weer samen in de groep en delen ze de naar voren gekomen ideeën, de nog openstaande vragen en de sterke punten van elk fragment. Het boek wordt dus collegiaal gelezen, met gesprekken en mogelijkheden tot inzicht en hypothesen in de groep. Deze manier van lezen betekent niet dat je het hele boek niet individueel moet lezen, het maakt het alleen makkelijker om grip te krijgen op een onderwerp dat misschien moeilijk is of ver van je af staat.

Het gekozen boek houdt verband met de onderwerpen van de tentoonstelling. Het is niet nodig om het boek te kopen voor de activiteit, maar het is niettemin verkrijgbaar in een van de onafhankelijke boekhandels in Brussel, zoals Les Météores, Blaesstraat 207 in de Marollen.

Biografie

Milady Renoir schrijft zowel gedichten, toogverhalen, politieke verhalen als verhalen van intimi, ze geeft schrijfworkshops in gesloten / open / diverse omgevingen; ze brengt revues, geeft opleidingen over gevarieerde onderwerpen, vooral met betrekking tot schrijven, maar ook met antiseksistische en antiracistische houdingen en (…); ze heeft een radiocolumn; is militante ten dienste van de strijd van de mensen zonder papieren; heeft enkele bundels bij uitgeverij maelström op de teller staan; cumuleert enkele casussen, enkele allianties, wat woede en enkele twijfels

miladyrenoir.org

Praktische informatie
Taal: Frans
Duur: 90’
Deelname is gratis na inschrijving info@la-loge.be