Entity of Decolonization by DAAR

camera_alt 04.02-02.04.23

Open call for the Assemblies

notifications January 2023

Brussels Decolonial Assemblies

camera_alt 03 & 04.02.23

What does it mean to decolonize?

attach_file by Alessandro Petti and Marie-Louise Richards

The Collection

camera_alt 10 Years Benefit Party

La Loge History

attach_file

Entity of Decolonization door DAAR - Sandi Hilal and Alessandro Petti

04.02-02.04.23

Curator : Matteo Lucchetti

Entity of Decolonization van DAAR - Sandi Hilal en Alessandro Petti onderzoekt de mogelijkheden van kritische toe-eigening, hergebruik en subversie van fascistische koloniale architectuur en haar modernistische erfenis. De nieuwe installatie die de kern vormt van de tentoonstelling heeft de bedoeling om het voormalige gebouw van de Ente della Colonizzazione del Latifondo Siciliano, het agentschap voor kolonisatie in het Siciliaansedorp Borgo Rizza (Syracuse) te ontheiligen. Door het gevelontwerp ervan te hergebruiken als zitmodules, waarrond de modernistische en fascistische erfenis collectief wordt heroverwogen. De installatie wordt geactiveerd door de organisatie van dekoloniale bijeenkomsten in de vorm van open en publieke discussiemomenten.

Through the eyes of Johan Lagae

24.03.23

Subjectieve rondleiding door de tentoonstelling Entity of Decolonization van DAAR-Sandi Hilal en Alessandro Petti, door de ogen van Johan Lagae, onderzoeker architectuur.
De deelname is gratis, de rondleiding is in het Engels.

Leesgroep & Discussie

30.03, 18:00

Een evenement georganiseerd in samenwerking met het Curatorial Studies Postgraduate programma (KASK school of arts - Gent).

Lees meer

The Collection

Support La Loge

The Collection is a limited edition of works by artists with whom we have collaborated in recent years: Leonor Antunes, Marwa Arsanios, Koenraad Dedobbeleer, Daniel Dewar & Gregory Gicquel, Nathalie Du Pasquier, Mathieu Kleyebe Abonnenc, Caroline Mesquita, Sophie Nys, Ula Sickle, and Jos de Gruyter & Harald Thys.

Proceeds from the sales will be used to support La Loge's future programme and artistic activities.

Price of the set : 3200 euros

Read more

Infinite Play door Marina Pinsky

20.04-02.07.23

Opening Woensdag 19 april

Met haar tentoonstelling in La Loge wil Marina Pinsky de sociale hiërarchieën afvlakken die ingesloten zijn in de historische architectuur van de tentoonstellingsplek als vrijmetselaarstempel. Pinsky negeert de symbolische taal die gepaard gaat met de voormalige functie van het gebouw en stelt hier een volledige nieuwe set van symbolen, rituelen en spelen tegenover. De centrale tentoonstellingszaal wordt omgebouwd tot ruimte voor open gesprekken. De opstelling in deze ruimte is gecentreerd rond een groep digitale borduurwerken die is gebaseerd op het voorstel van enkele Amerikaanse industriëlen uit het begin van de twintigste eeuw voor een kalender van dertien maanden. Vandaag vormen het arbitrair karakter van deze tussenkomsten over tijdsindeling de basis voor luchtige verbeeldingen van nieuwe sociale dynamieken.

Archief

Bookshop


Over ons

La Loge is een Brusselse ruimte gewijd aan hedendaagse kunst, architectuur en theorie, die haar activiteiten startte in 2012. Het doel is een hoogwaardig programma te ontwikkelen dat een cruciale rol speelt in het hedendaagse culturele debat door middel van concrete en punctuele projecten. La Loge streeft ernaar om een meer genuanceerd begrip van culturele en sociale problematiek te verwerven. Architecten, kunstenaars, curatoren en andere culturele spelers worden uitgenodigd om voorstellen in te dienen waarin ze op zoek gaan naar het karakteristieke en bijzondere in hun praktijk.
La Loge is een ruimte waar ideeën, dialoog en presentatie samengaan.
De identiteit van La Loge is geankerd in het architectonisch juweeltje waarin we zijn gevestigd maar ook in de toewijding en interesses van onze oprichters. La Loge waardeert intellectueel engagement en is in het bijzonder geïnteresseerd in de verkenning van vragen rond ruimte, habitat en gebruik.
De kleinschalige vorm van La Loge draagt bij tot een context waarin er plaats is voor intieme, directe gesprekken tussen het publiek en erg diverse gesprekspartners.
La Loge is een privé-initiatief en -vereniging zonder winstoogmerk opgericht door architect Philippe Rotthier.

Gebouw

La Loge is gehuisvest in een voormalige vrijmetselaarstempel. Het gebouw werd ontworpen door architecten Fernand Bodson en Louis Van Hooveld in opdracht van het in 1912 gestichte Le Droit Humain.
De tempel is onderdeel van een blok van vier huizen - een garage en een huis, beide stammend uit 1927 en een kunstenaarsstudio stammend uit 1930- ontworpen door Fernand Bodson. Het complex is een kleine maar exceptionele modernistische site in Brussel.
Bodson en Van Hooveld's architecturaal project breekt met de Egyptische stijl die traditioneel gezien de hoofdzakelijke inspiratiebron was voor de inrichting van vrijmetselaarstempels en beoogd daarentegen een moderne tempel in lijn met het progressieve karakter can Le Droit Humain. Het gebouw werd tot 1976 gebruikt voor de activiteiten van Le Droit Humain. Tussen 1984 en 2011 bood de toenmalige loge een onderdak aan het museum van het AAM (Archives d’Architecture Moderne).

Lees meer

Het gebouw huren

Beelden van La Loge

Team

Directeur & Curator
Wim Waelput

Communicatie & Curator van publieke programma's
Antoinette Jattiot

Stagiaire
Zoë Brennan

Extern personeel
Leonor Gomez, Benjamin Jaubert & Arthur Jules (productie)
Boy Vereecken & Antoine Begon (visuele identiteit)
Lola Pertsowsky (tentoonstellingsfotografie)
Antoine Begon (web development)

Vrijwilligers
Alice Beilig, Alice Nataf, Marielou Laforest, Mary Szydlowska, Jonas Halkin

Erevoorzitter
Philippe Rotthier

Bestuur & Leden van de algemene vergadering
Pierre Iserbyt, voorzitter (2021-2026)
Thierry Belenger (2021-2026)
Aude-Line Dulière (2021-2026)
Geneviève François (2021-2023)
Caroline Mierop (2021-2023)

Leden van de algemene vergadering
Sofia Dati
Kersten Geers
Zoë Gray
Dimitri Jeurissen
Michel Leloup
Bartomeu Marí
Rik Nys
Valerie Verhack

Voormalige medewerkers
Anne-Claire Schmitz, stichter (2012-2019)
Laura Herman (2016-2020)
Ailsa Cavers, Aurélia Defrance, Marie de Gaulejac
Voormalige First Sight ambassadrice : Laure Decock
Voormalige stagiairs: Sungyoon Ahn, Giulia Blasig, Federica Buzzi, Antoine Carbonne, Leonardo Dellanoce, Jef Declercq, Paul De Toytot, Sophie Fitze, Maxime Goudron, Jelrik Hupkes, Laila Melchior, Giulia Morucchio, Marie-Lou Laforest, Marilena Lolou, Yoel Pytowski, Deborah Rozenberg, Jailee Rychen, Margaux Schwarz, Jeppe Ugelvig
Voormalige vrijwilligers : Bas Blaasse, Sara Daniel, Damir Draganic, Antoine Guitou, Frederico Maccioni, Nele Möller, Lila Poimboeuf-Mahieu.

Bezoek

De toegang is gratis

Geen reservatie nodig.

Let op, openingstijden zijn altijd specifiek aangepast aan de vorm van elk project of evenement. La Loge is gesloten op 25 december en gedurende de maanden juli en augustus.

Geef La Loge weer op een grotere kaart.

Er zijn verschillende invalide parkeerplaatsen in de Kluisstraat. La Loge's centrale ruimte is rolstoeltoegankelijk. Het sanitair is genderneutraal, maar niet rolstoeltoegankelijk. U vindt een toegankelijk sanitair in het CIVA, aan de overkant van de straat.

La Loge
asbl-vzw architecture museum – la Loge
Kluisstraat rue de l’Ermitage 86
1050 Brussels, Belgium
+32 (0)2 644 42 48
info@la-loge.be

Donderdag - Zondag
13:00 - 18:00

Pers
Contact
Persmap

Steun

La Loge wordt gesteund door de Vlaamse Overheid, de Franse gemeenschap (FWB), de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) en First Sight, een gemeenschap van geëngageerde individuen en organisaties. La Loge krijgt extra steun van de gemeente Elsene.

La Loge is lid van 50° NORD – 3° EST / pôle arts visuels Hauts-de-France & territoires transfrontaliers en Brussels Museums.

First Sight Leden

Almine Rech Gallery
Dvir Gallery
Galerie Greta Meert
Wilgelover (Dhr. Marc Vandecandelaere)
Zeno X Gallery
Mevr. Siska Bulkens
Mevr. Ann Cesteleyn
Dhr. Louis Cesteleyn
Mevr. Laure Decock & Dhr. Pieter De Walsche
Mevr. Catherine De Dijcker
M. Frédéric de Goldschmidt
Mme Charlotte Friling
Dhr. Frederick Gordts
M. Pierre Iserbyt & Mme Michèle Didier
M. Dimitri Jeurissen & Mme Jeanna Criscitiello
Mevr. Helena Kritis
Mevr. Lien Lannoo
Mme Anne Pètre & M. Christophe Steyaert
Mme Isabella Ritter & M. Hampus Lindwall
Dhr. Bert Van Welden

Als ook degenen die anoniem willen blijven.

Over First Sight

First Sight, La Loge's steungemeenschap en steunprogramma, bied de kans om een actief lid te worden van La Loge en je verder te engageren met haar ideeën terwijl je gelijkgestemde mensen ontmoet. Terwijl we experimenteren met een uniek model van programmatie exclusief voor leden, bied First Sight uitwisseling door terloopse en georganiseerde ontmoetingen.
Van intieme lezingen tot speciale bezoeken, de samengestelde serie van activiteiten, exclusief voor First Sight leden, geven een unieke toegang tot de identiteit en attitude van La Loge en flirten met een zekere vorm van nieuwsgierigheid terwijl u zich bezighoudt met de hedendaagse cultuur. First Sight leden worden drie keer per seizoen uitgenodigd om deel te nemen aan een exclusieve activiteit direct gelinkt aan La Loge's programma en visie.

Een lidmaatschap van First Sight kost €1050 (Individueel lidmaatschap) of €2050 (organisaties en bedrijven).

Voor meer informatie kan u ons bellen op het nummer +32 (0)2 644 42 48 of een e-mail sturen naar

firstsight@la-loge.be

Huur La Loge

Info

Deze website werd gerealiseerd met de steun van visit.brussels en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.